ROLADA Z KREMEM TIRAMISU

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Dla lubiących kawę.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    -5 jajek,
    -4 pełnych łyżek mąki,
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    -3/4 szklanki cukru,
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -2 łyżki kakao,
    -1 cukier waniliowy,
    -szczypta soli.

    Krem tiramisu:

    -250 g serka mascarpone,
    -120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
    -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,rozpuszczone w 2,5 łyżeczki gorącej wody,
    -2 łyżki cukru pudru.

    Ponadto:
    - cukier puder,do posypania,
    -100 g startej mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Tiramisu Kawy

Rolada z kremem tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Oddzielić białka od żółtek.Mąkę,proszek i kakao wymieszać.Białka posolić i ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego.Dodać żółtka,wymieszać mikserem.Na pianę wsypać mąkę,dokładnie ale delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika,wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 C i piec przez 25-30 minut,do suchego patyczka.
    Rozłożyć czystą ściereczkę i obsypać ją cukrem pudrem. Przełożyć biszkopt i zwinąć go w roladę.Ostudzić.
  • 2. Krem tiramisu: ( składniki muszą być schłodzone)

    Rozpuścić kawę w gorącej wodzie i ostudzić.
    Wszystkie składniki (schłodzone) umieścić w wyższym naczyniu i ubijać mikserem na średnich obrotach,do powstania gęstego kremu.
  • image-0v1ynno 3. Biszkopt rozwinąć,posmarować kremem tiramisu.Posypać startą czekoladą.
  • 4. Zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Udanych wypieków :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować