Rolada z kiwi

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wspaniały prezent dla kochanej osoby. Nieważne czy to będzie "druga połówka", dzieci, rodzice czy miły sąsiad albo sąsiadka, wszyscy będą zadowoleni z takiego prezentu.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 50 g
    mleko w proszku 10 g
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    mleko 30 g
    olej 25 g
    3 jajka
    cukier 55 g
    szczypta fioletowego barwnika
    Masa : śmietana 30 % 100 ml
    cukier waniliowy 1-1,5 łyżeczki
    sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
    3-4 owoce kiwi
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROLADA 1. Blaszka 21 X 21 cm spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
    Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem.
    Całe jajka ubijamy z cukrem na puch.
    W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
    Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników.
    Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ).
    Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę.
    Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.
  • ROLADA 2. Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
    Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego.
    Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy.
    Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę.
    Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną.
    Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta.
    W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków.
    Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
  • ROLADA 3. Albo wstawić do zamrażalnika na około 60 minut i już praktycznie można kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować