Rolada z figami

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : 4 jajka
    drobny cukier 60 g
    cukier waniliowy 1 łyżeczka
    mąka pszenna 60 g
    mąka ziemniaczana 40 g
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    Masa : śmietana 30 % 600 ml
    cukier puder 4 płaskie łyżki
    cukier waniliowy 1 łyżka
    śmietan fix 27 g ( 3 opakowania X 9 g )
    świeże dojrzałe figi 10-12 sztuk
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada z figą 1. Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Z fig odkrawamy spody i ogonek.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
    Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
    Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
    delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
    Przełożyć masę na blachę, wyrównać.

    Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
    Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
  • Rolada z figą 2. Masa.
    Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
    Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
    Ubić na sztywno.
    Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
    Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
    Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
    Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
    Schładzamy w lodówce kilka godzin.
    Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z figami

To może cię zainteresować