Rolada z dynią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i dynię pokroić w kostkę, dodać obydwa cukry i wymieszać.
Formę do ciasta o wymiarach 37 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go z wierzchu masłem.
Na papier wyłożyć pokrojoną dynię i jabłka.
2.Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier i miksować aż cukier się rozpuści, potem przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Wylać je na dynie i jabłka.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
3.Po upieczeniu uważając aby ciasto się nie rozpadło wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zawinąć roladę w ściereczkę.
Położyć złączeniem ciasta do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Potem odwinąć roladę, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Komentarze