Rolada z boczku nadziewana mięsem i owocami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Taka rolada to królowa domowych wędlin, któż jej nie lubi, zwłaszcza w święta.
Sporo jej robię bo mam wiele zamówień, ale do domu staram się zawsze ją urozmaicić, za każdym razem jest inna w smaku, tym razem dodałam mocno czosnkowego mięsa mielonego i ciemnych moreli suszonych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok. 1,2 kg świeżego boczku + przyprawy: sól, pieprz, czosnek przeciśnięty, papryka ostra, majeranek
    400 g mięsa z piersi kurczaka + tłuściejsze ścinki z boczku
    do mięsa mielonego :
    1 większa posiekana i zrumieniona cebula, 3 duże ząbki czosnku, 1 żółtko, trochę zimnej wody, łyżka bułki tartej, sól, majeranek, pieprz mielony, szczypta tartej gałki muszkatołowej, posiekana natka pietruszki
    miękkie morele naturalnie suszone na słońcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Pieczeń Wędliny

Rolada z boczku nadziewana mięsem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pozbawić nadmiaru tłuszczu, natrzeć solidnie przyprawami i odłożyć do dnia następnego.
    Pierś zmielić z resztkami boczku i czosnkiem, dodać zimną wodę i resztę składników, doprawić do smaku.
    Boczek nadziewać zaczynając od jednego boku, do mięsa mielonego powciskać morele, roladę w miarę mocno zwinąć, obwiązać sznurkiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 2 godziny w 180 stopniach.
    Do głębszej blaszki w której pieczemy, na początek wlać 2 szklanki wody i szczelnie przykryć ją folią aluminiową, w miarę pieczenia wody należy dolewać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować