Rolada z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Najprostsza i pyszna – rolada z bitą śmietaną. To wersja podstawowa, do której możecie dodać galaretkę, czekoladę czy owoce aby podkreślić jej walory smakowe.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    100 g mąki pszennej
    100 cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania ściereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Rolada biszkoptowa

Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z bitą śmietaną 1. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki lub rózgi).

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10-15 minut (na lekko złotawy kolor).

    Lnianą ściereczkę posypujemy obficie cukrem pudrem, wykładamy na nią gorące ciasto, zdejmujemy papier i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Rolada z bitą śmietaną 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.

    Biszkopt odwijamy ze ściereczki, rozsmarowujemy bitą śmietanę (pozostawiając przy końcu ok 2cm pasek bez masy). Zwijamy. Pozostawiamy do schłodzenia.

    Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy kleksami polewy czekoladowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.41 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada

To może cię zainteresować