Najprostsza i pyszna – rolada z bitą śmietaną. To wersja podstawowa, do której możecie dodać galaretkę, czekoladę czy owoce aby podkreślić jej walory smakowe.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100 g mąki pszennej
100 cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ściereczki
Rolada z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy (najlepiej za pomocą szpatułki lub rózgi).
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 10-15 minut (na lekko złotawy kolor).
Lnianą ściereczkę posypujemy obficie cukrem pudrem, wykładamy na nią gorące ciasto, zdejmujemy papier i razem ze ściereczką zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystudzenia.
2.Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder.
Biszkopt odwijamy ze ściereczki, rozsmarowujemy bitą śmietanę (pozostawiając przy końcu ok 2cm pasek bez masy). Zwijamy. Pozostawiamy do schłodzenia.
Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy kleksami polewy czekoladowej.
Komentarze