Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Roladę możemy przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 1 polędwiczka ok 500 g
    pasta z rukoli:
    125 g rukoli
    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów)
    2 łyżki tartego parmezanu
    farsz:
    6 pomidorów suszonych (z oliwy)
    50 g żółtego sera ( użyłam cheddara)
    sól
    pieprz
    ok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry, do obłożenia polędwiczki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sposób przygotowania rolady 1. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok.
  • 2. Rukolę rozdrobnić w blenderze razem z oliwą. Przełożyć do miseczki, wymieszać z parmezanem.
  • 3. Ser zetrzeć na tarce .
  • 4. Jeżeli odcięliśmy tzw główkę , należy ją posiekać w blenderze.
  • 5. Położyć mięso na desce i ostrym nożem rozciąć wzdłuż , ale nie do końca, tylko tak , aby można je było rozłożyć jak książkę. Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.
  • 6. Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z rukoli ( 1/2), posypać tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż rolady, tak aby wystawały poza koniec mięsa. Wystającymi kawałkami zabezpieczamy boki rolady
  • 7. . Całość obwiązać sznurkiem kuchennym.
  • 8. Blaszkę lub naczynie do pieczenia polać oliwą. Ułożyć mięso, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 40 - 50 minut. Po wyjęciu z pieca, zanim zaczniemy roladę kroić ,dajmy jej "odpocząć" ok 5 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować