Rolada waflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody.
Wafle rozłożyć w prostokąt tak aby wafle zachodziły na siebie.
Masło, cukier, kakao, szczyptę soli zagotować, dodać galaretkę . Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia.
Dodać pokruszone herbatniki lub biszkopty, herbatniki, migdały, ananasa, rodzynki, wiórki kokosowe.
Wlać 2 kieliszki Amaretto. Wymieszać.
Wafle lekko zwilżyć wodą z 2 kieliszkami Amaretto, rozłożyć w prostokąt tak aby wafle zachodziły na siebie.
Rozłożyć masę na waflach zwinąć roladę w gazę obwiązać brzegi, warto włożyć ją do keksówki, wtedy po obciążeniu nie będzie się rozjeżdżała na boki, roladę obciążyć i schłodzić.
Doskonale przechowuje się w zamrażarce.
Komentarze