ROLADA WAFLOWA

4.5 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

przepis z moich starych notatek, jeszcze z czasów komuny

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gr masła,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżki kakao
    4 kieliszki Amaretto
    1 galaretka owoce lesne
    100 gram rodzynek namoczonych w słodkiej wodzie i osączonych
    100 gram zmielonych płatków migdałowych
    200 gram wiórek kokosowych
    130 gram kolorowego suszonego ananasa
    100 gram pokruszonych herbatników
    3 kwadratowe suche wafle
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Deser na zimno

Rolada waflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROLADA WAFLOWA 1. Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki wrzącej wody.
    Wafle rozłożyć w prostokąt tak aby wafle zachodziły na siebie.
    Masło, cukier, kakao, szczyptę soli zagotować, dodać galaretkę . Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia.
    Dodać pokruszone herbatniki lub biszkopty, herbatniki, migdały, ananasa, rodzynki, wiórki kokosowe.
    Wlać 2 kieliszki Amaretto. Wymieszać.
    Wafle lekko zwilżyć wodą z 2 kieliszkami Amaretto, rozłożyć w prostokąt tak aby wafle zachodziły na siebie.
    Rozłożyć masę na waflach zwinąć roladę w gazę obwiązać brzegi, warto włożyć ją do keksówki, wtedy po obciążeniu nie będzie się rozjeżdżała na boki, roladę obciążyć i schłodzić.
    Doskonale przechowuje się w zamrażarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować