Rolada truskawkowo-śmietankowa

5 (161 ocen)

  • 40 min

Bardzo ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:

    5 jajek średniej wielkości
    1 żółtko
    75 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    90 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    500 g truskawek
    250 g śmietany kremówki
    50 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 opakowania śmietan-fiksu

    Do posmarowania:

    250 g śmietany kremówki
    25 g cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fiksu
    kilka truskawek do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada truskawkowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: jajka i żółtko ubijać mikserem z miesadłem trzepakowym, na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej masy.Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i stale ubijając wsypywać do masy, a potem ubijać jeszcze 2 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, uierając mikserem na najniższych obrotach.
  • 2. Ciasto przelać na natłuszczoną blachę (30 x 40 cm) wyłożoną pergaminem i wyrównać wierzch. Wsunąc do rozgrzanego piekarnika.

    Grzałka górna i dolna: ok. 200*C
    Termoobieg: ok. 180*C
    Czas pieczenia: ok. 15 minut
  • 3. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika oddzielić od ścianek blachy, przewrócić na blat roboczy i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Przygotować nadzienie: truskawki opłukać, dobrze odsączyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki, cztery łyżki truskawek przetrzeć przez sito.
  • 5. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i Śmietan-fiksem. Wymieszać z kawałkami truskawek i przetartymi owocami.
  • 6. Ciasto odkleić od oblatu i ostrożnie usunąć pergamin, w razie potrzeby odkroić ciemną, spieczoną skórkę. Posmarować biszkopt śmietaną z truskawkami i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon.
  • 7. Do posmarowania: śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Posmarować roladę i ułożyć na niej pokrojone truskawki.

Porady

Aby nadzienie było gęstsze, zamiast śmietan-fiksu do utrwalenia można użyć 4 łyżeczki żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować