Rolada szpinakowa z serkiem i papryką

4.99 (150 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada nie musi być wcale na słodko :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1/2 kg szpinaku
    1 łyżka masła
    4 ząbki czosnku
    4 jaja
    sól

    PONADTO:

    2 serki almette
    papryka marynowana
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Rolada szpinakowa z serkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak usmażyć na maśle. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem. Wystudzić.
  • 2. Ubić pianę z białek, dodać żółtka, szpinak i odrobinę soli.
  • 3. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15 min w 180 stopniach.
  • 4. Z piekarnika wyjąć na czystą ścierkę, oderwać papier i zrolować razem ze ściereczką.
  • 5. Po wystudzeniu rozwinąć, wziąć ścierkę.
  • 6. Ciasto szpinakowe posmarować serkami, na jednym dłuższym brzegu ułorzyć w rzędzie paprykę, zrolować. Schłodzić.
  • 7. Schłodzoną roladę pokroić na 1,5 - 2 cm krążki.

Porady

Można przyrządzić z łososiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Papryka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować