Rolada szpinakowa z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rolada szpinakowa z łososiem to absolutnie niebywała przystawka

  • 60 min

Składniki:


  • 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego
    3 duże jajka
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz
    200 g łososia wędzonego
    250 g serka śmietankowego
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeży szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni aż się skurczy.Szpinak mrożony też podgrzewamy na patelni, a na końcu odsączamy go z nadmiarowej wody.
    Następnie szpinak mieszamy z 3 żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 1 łyżeczką soku z cytryny.
    W między czasie ubijamy na sztywną pianę 3 białka ze szczyptą soli.Delikatnie łączymy z masą szpinakową.
    Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam blachy z piekarnika i rozłożyłam ciasto w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm)
    Pieczemy w temp. 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez tej funkcji) przez ok. 20 min. Ciasto na roladę powinno się leciutko zarumienić. Szpinakowy biszkopt wyjmujemy z pieca i studzimy. Następnie smarujemy go równomiernie serkiem.Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy plastry łososia. Zwijamy ciasno.Gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy na min. 1 h do lodówki.Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy w plasterki o szerokości 1-2 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować