Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały sposób na podanie tradycyjnego szpinaku

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego)
    120 g cukru
    100 g mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    składniki na krem brzoskwiniowy:
    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców
    3 łyżki żelatyny
    10 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy ubitą śmietanę oraz namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje.

    Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.

Porady

Roladę możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Użyć możemy również dowolnego dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować