400 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego)
120 g cukru
100 g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na krem brzoskwiniowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców
3 łyżki żelatyny
10 ml gorącej wody
Rolada szpinakowa z kremem brzoskwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy np. drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy ubitą śmietanę oraz namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje.
Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.
Porady
Roladę możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Użyć możemy również dowolnego dżemu.
Komentarze