Rolada serowa II

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Rolada serowa to świetna przekąska na rodzinne przyjęcie.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g sera Goudy

    200g serka topionego śmietankowego

    100g masła

    4 jajka ugotowane na twardo

    300g szynki konserwowej w plastrach

    1/2 pęczka szczypiorku

    kilka liści sałaty

    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Rolada serowa ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada serowa II 1. W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.
  • Rolada serowa II 2. Przygotować farsz:

    Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.

    Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.
  • Rolada serowa II 3. Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.
  • Rolada serowa II 4. Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.
  • Rolada serowa II 5. Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować