1.5 kg schabu bez kości,
1-2 pętka białej kiełbasy,
musztarda sarepska,
30 dag sera żółtego
majeranek
pieprz czarny mielony
mielona papryka czerwona,
Kucharek do smaku
Rolada schabowa z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozkroić na prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć kucharkiem pieprzem i majerankiem.
Kiełbaski obrać z osłonki i pokroić w poprzek w cienkie plastry, ser w 1 cm pasy i rozłożyć na mięsie, posmarować musztardą i zrolować.
Obwiązać nicią.
Oprószyć papryką i kucharkiem.
Przełożyć do naczynia do zapiekania, skropić olejem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temp do 180°C i piec jeszcze przez 75 minut.
Można zrobić wersje bez sera .
Będzie równie pyszna .Jest dobra zarówno na zimno jaki na ciepło.
Komentarze