Rolada kokosowa bez pieczenia z nutą wódki orzechowej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, prosty deser niewymagający pieczenia. W wersji dla dorosłych - z wódką orzechową.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa ciemna:
    1/4 kostki masła
    160 g brązowego cukru
    125 ml wody
    60 g ciemnego kakao
    2 łyżki wódki orzechowej
    180 g biszkoptów

    Masa jasna:
    3/4 kostki masła
    160 g cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki wódki orzechowej

    folia spożywcza

Rolada kokosowa bez pieczenia z nutą wódki orzechowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciemną masę, oprócz biszkoptów, umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do dokładnego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie kruszymy na bardzo drobno biszkopty i dodajemy do zimnej ale jeszcze płynnej masy. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą na blat. Na nią wykładamy zawartość rondelka i rozsmarowujemy/rozwałkowujemy na niezbyt cienki prostokąt.
    Składniki na jasną masę ucieramy przez kilka minut mikserem do powstania puszystego kremu. Wykładamy go i rozsmarowujemy na ciemnym placku. Roladę ciasno zwijamy i zakręcamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na noc do stężenia. Kroimy w plastry i podajemy z kwaśnymi owocami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy