Rolada jabłkowa

4.5 (194 ocen)

  • 25 min

Przepyszne ciasto. Świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty w ulubionym kąciku domu. Najelpiej smakuję w dobrym towarzystwie, o czy z przyjaciółkami przekonujemy się niejednorotnie :)

  • 25 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 SZKLANKA CUKRU
    4 JAJA
    1 SZKLANKA MĄKI
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    4 ŁYŻKI OLEJU

    NADZIENIE JABŁKOWE:
    8 – 10 JABŁEK
    3 ŁYŻKI CUKRU
    2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Blachę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenie i posmarować papier masłem. Rozgrzac piekarnik do 180oC.
  • 3. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w piórka. Następnie jabłka wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę, posypać cukrem i cynamonem. Na tak przygotowane jabłka wyląc ciasto biszkoptowe wstawić do piekarnika i piec przez 30 – 40 min. w temp. 180oC.
  • 4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę i wyłożyć z blachy spodem do góry na świeżo przygotowany papier do pieczenia. Ściągnąć papier, na którym było pieczone ciasto i gorący biszkopt zwinąć w roladę. Kiedy ciasto ostygnie posypać je cukrem pudrem.

Porady

Roladę można zrobić w taki sam sposób zastępując jabłka innymi owocami sezonowymi np. śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować