Rolada jabłkowa

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Pyszna leciutka i orzeźwiająca rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:


    5 jajek

    150g cukru

    szczypta soli

    150g mąki pszennej

    ew cukier waniliowy

    cukier puder do obsypania


    Mus jabłkowy


    5-6 papierówek ( lub innych jabłek)

    cukier ( w zależności od kwasowości jabłek ja dałam 4 łyżki)

    4 płaskie łyżeczki żelatyny

    ew odrobina barwnika
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sil8il 1. biszkopt:


    Jajka w całości ubić z 5 łyżkami letniej wody na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach ok 4 minut. Przesiać mąkę i dodawać\po łyżce do masy jajecznej cały czas miksując.

    Ciasto rozprowadzić delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blachy z wyposażenia piekarnika-duża) Ciasto piec w temperaturze 200st przez ok 12-14 minut. Uwaga-nie doprowadzić do zbyt mocnego spieczenia, bo przy zwijaniu rolada będzie pękać. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na obsypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdjąć papier i ciepłe ciasto zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.



    Mus jabłkowy


    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce . wymieszać z cukrem i podprażyć. Kiedy zmiękną zmiksować na gładki mus. Do gorącego musu dodać rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.


    Kiedy mus zacznie lekko tężeć, rozprowadzić do równomiernie na biszkopcie. Ponownie zwinąć ciasno w roladę. Owinąć folią i schłodzić\w\lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem , Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować