Rolada drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Rolada drożdżowa z mięsno-warzywnym nadzieniem.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
    farsz mięsny
    jajko do posmarowania

    Ciasto:

    700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 650)
    mleko 300 ml
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    drożdże świeże 30 gram
    8 łyżek oleju
    jajko kurze 3 szt.
    jajko 1 szt. do posmarowania

    Farsz:

    łopatka wieprzowa gotowana, zmielona 30 dag
    cebula 1 szt.
    pieczarki 6 szt.
    papryka czerwona, słodka 1 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Rolada

Rolada drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada drożdżowa. 1. Wykonanie farszu:

    Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Wszystkie składniki mieszamy.
  • Rolada drożdżowa. 2. Wykonanie rolady drożdżowej:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej części ciasta wałkujemy prostokątny placek o grubości kilku milimetrów (4-5 mm) Na placek wykładamy farsz i równo rozkładamy go na placku zostawiając po trzech brzegach placka margines 2 cm.
  • Rolada drożdżowa. 3. Zwijamy placek w roladę, końce zagniatamy pod spód. Z drugiego kawałka ciasta wałkujemy prostokątny placek o wymiarach zwiniętej rolady, nacinamy wałkiem i nakładamy na roladę zagniatając ładnie końce placka pod spód rolady. Tak przygotowaną roladę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośniętą roladę smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  • Rolada drożdżowa. 4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, na środkowej półce piekarnika, grzałki dół/góra. Gdy rolada będzie ładnie zarumieniona, kończymy pieczenie.
  • Rolada drożdżowa. 5. Upieczoną roladę studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Drożdżowa rolada

To może cię zainteresować