Rolada drożdżowa na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem aż składniki się połączą. Dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn wyrośnie wlewamy go do miski z resztą mąki. Dodajemy sól, olej, jajko, mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Paprykę, kiełbasę i ser kroimy w małą kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę lub słupki, podsmażamy na małej ilości oleju, solimy do smaku.
Brokuła dzielimy na małe kawałeczki.
3.Ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o grubości ok pół centymetra. Posypujemy przygotowanymi składnikami, zwijamy w roladę i umieszczamy w keksówce. Wierzch rolady smarujemy jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy w 180 stopniach aż drożdżówka ładnie się zarumieni.
Komentarze