Rolada czekoladowa z malinowym kremem

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Uwielbiam rolady z kremem. Ta jest bardzo prosta, ale bardzo smaczna.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    100 g mąki pszennej
    100 g cukru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    50 g ciemnej czekolady (starta na wiórki)
    2 łyżki cukru (do posypania ściereczki)

    Krem malinowy:
    250 g mascarpone
    150 g malin (mrożone)
    80 g cukru pudru

    Dekoracja:
    50 g białej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Rolada czekoladowa z malinowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny wrzuć do garnuszka, podgrzewaj tak długo aż się rozpadną, ok. 5 min., ciągle mieszając. Przetrzyj przez sitko. Otrzymany gęsty sok wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem. Można delikatnie mikserem, ale lepiej łyżką, żeby się ser nie zważył.
  • 2. Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia ciasta wyciągnij odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj. Zmniejsz obroty i wsyp wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i startą czekoladę. Mieszaj delikatnie, by piana zbytnio nie opadła.
  • 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 30x41 cm i piecz 12-15 minut. W czasie pieczenia przygotuj bawełniany ręcznik, ułóż go na blacie i posyp cukrem.
  • 4. Ciasto po upieczeniu - natychmiast - przełóż na przygotowany ręcznik, papierem do góry. Papier zrywaj powoli, a roladę z ręcznikiem zwiń, wzdłuż dłuższego boku. Pozostaw tak do lekkiego ostudzenia (jakies 5-6 minut).
  • 5. Roladę delikatnie rozwiń, ale nie całkiem do końca, rozsmaruj krem i zwiń, usuń ręcznik i zawiń roladę w folię spożywczą. Włóż, na przynajmniej 3 godziny, do lodówki.
  • 6. Przygotuj polewę z białej czekolady. Na garnuszek z wodą (wody tylko trochę na dnie) postaw szklaną miskę, włóż połamaną czekoladę i wlej mleko i powoli rozpuść. Jeszcze płynną udekoruj roladę. Ponownie wstaw do lodówki na pół godziny, by czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Biszkopty Mascarpone Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować