Rolada cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekka i orzeźwiająca rolada cytrynowa z kremem budyniowym

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    5 jajek
    5 łyżek zimnej wody
    ½ szklanki cukru
    Skórka otarta z cytryny
    1 niepełna szklanka mąki
    Dodatkowo:
    3 łyżki cukru
    Trochę wody
    Uwaga:
    Szklanka 200 ml

    Składniki na krem:
    ½ l mleka
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 żółtka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Sok wyciśnięty z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubijam razem z zimną wodą na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier i skórkę z cytryny, cały czas ubijając, jak na bezę. Zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką.
    Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić.
    Ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję dodatkowym cukrem, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto od razu zwijam w rulon razem ze ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
    W tym czasie przygotowuję krem.
  • 2. Krem: Żółtka ubijam z cukrem, dodaję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję. Mleko zagotowuję, zestawiam z ognia, dodaję cukier waniliowy, a następnie powoli jajka z cukrem i mąką, cały czas mieszając. Garnek ponownie ustawiam na gazie i podgrzewam, aż utworzy się gęsty krem. Na koniec wlewam sok z cytryny i mieszam. Krem odstawiam do wystygnięcia.
    Roladę rozwijam, wykładam krem na powierzchni, zostawiając z jednej strony, do której będę zwijać, rant około 4 cm (krem będzie się trochę przesuwał przy zwijaniu i musi mieć miejsce ).
    Teraz zwijam roladę i razem ze ściereczką (łatwiej będzie roladę przenieść) umieszczam ciasto w keksówce (nie jest to konieczne, ale rolada będzie miała ładniejszy kształt). Całość wstawiam do lodówki na noc.
    Przed podaniem posypuję roladę cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować