Rolada biszkoptowa z masą borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wato zrobić masę do rolady. Wlać do naczynia ok. 150ml śmietanki 30% i ubijać. Dodać serek mascarpone , ciągle ubijając dodać 1 szkl cukru pudru. Na zakończenie dodać dżem z borówek. Masę przełożyć na czas robienia rolady do lodówki.
2.Białka ubić mikserem z cukrem (tak z pół szklanki). Następnie dodawać po 1 żółtku, potem olej i kilka kropli olejku arakowego. Teraz już nie używać miksera, tylko za pomocą łyżki delikatnie mieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto od razu przełożyć na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) z piekarnika i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15min.
3.Na stół położyć ręcznik i posypać cukrem. Upieczony biszkopt od razu przełożyć górą na ten ręcznik. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę.
4.Jak rolada lekko przestygnie powoli odwinąć, delikatnie nasączyć i posmarować masą. Zwinąć z powrotem (oczywiście już bez ręcznika :) ), przełożyć na talerz jak do rolad, zakryć folią aluminiową i do lodówki.
Komentarze