Rolada biszkoptowa z masą borówkową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny i puszysty biszkopt z masą z orzeźwiających borówek.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 3 łyżki oleju
    - 0,5 szkl cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szkl mąki
    - olejek zapachowy
    - cukier do posypania
    - poncz do nasączenia
    Masa borówkowa:
    - opakowanie serka mascarpone
    - 1 szkl cukru pudru
    - słoiczek dżemu z borówek
    - 150ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z masą borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw wato zrobić masę do rolady. Wlać do naczynia ok. 150ml śmietanki 30% i ubijać. Dodać serek mascarpone , ciągle ubijając dodać 1 szkl cukru pudru. Na zakończenie dodać dżem z borówek. Masę przełożyć na czas robienia rolady do lodówki.
  • 2. Białka ubić mikserem z cukrem (tak z pół szklanki). Następnie dodawać po 1 żółtku, potem olej i kilka kropli olejku arakowego. Teraz już nie używać miksera, tylko za pomocą łyżki delikatnie mieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto od razu przełożyć na blachę (oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia) z piekarnika i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15min.
  • 3. Na stół położyć ręcznik i posypać cukrem. Upieczony biszkopt od razu przełożyć górą na ten ręcznik. Zdjąć papier do pieczenia i zwinąć roladę.
  • rolada 4. Jak rolada lekko przestygnie powoli odwinąć, delikatnie nasączyć i posmarować masą. Zwinąć z powrotem (oczywiście już bez ręcznika :) ), przełożyć na talerz jak do rolad, zakryć folią aluminiową i do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować