Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-czekoladowym

4.48 (195 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wykonanie rolady wydaje się być skomplikowaną operacją, ale okazuje się być proste i przyjemne. Rolada jest w sam raz słodka i czekoladowa. Idealna na deser dla dzieci i dorosłych.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    50 g mąki pszennej tortowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    5 jaj
    80 g drobnego cukru do wypieków
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    500 ml śmietanki kremówki 30 % (lub 36%)
    250 g serka mascarpone
    2 opakowania śmietan fixu
    2 łyżki cukru pudru
    4-5 kopiastych łyżek kremu czekoladowego typu nutella

    DEKORACJA:
    ok. 1 tabliczki mlecznej czekolady
    ok. pół tabliczki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada w przekroju :) 1. Zaczynamy od wykonania ciasta. Potrzebujemy jeszcze: dużą blachę prostokątną z wyposażenia piekarnika, papier do pieczenia oraz czystą, suchą ściereczkę kuchenną.
    Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzałki góra-dół). Jaja ubić z cukrem na bardzo puszystą masę (ok. 7 minut mikserem). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, przelać ciasto i rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blaszki. Piec ok. 17-20 min (do suchego patyczka, na złoty kolor). Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika. Na stole rozkładamy czystą ściereczkę kuchenną. Ciasto razem z papierem przenosimy na ściereczkę i od razu rolujemy ciepłe. Tak zrolowane pozostawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu zdjąć papier.

    Krem: ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan fixami. Mascarpone rozetrzeć z nutellą i partiami dodać do masy śmietanowej. Miksować na wolnych obrotach i tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ostudzoną roladę. Zostawić ok. 2 łyżek kremu na wierzch. Zawijamy ciasto. Ja na krem przed zawijaniem dodałam ok. 2 łyżek wiórek czekoladowych, które przygotowałam do dekoracji.
    Ciasto dekorujemy wiórkami z czekolad wykonanymi za pomocą obieraczki do warzyw. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jajka przed przygotowaniem ciasta trzeba wyjąć z lodówki. Roladę po upieczeniu można układać na ściereczce papierem do góry (wtedy od razu go zdejmujemy) lub do dołu. Oba sposoby są wygodne. Przystępując do zwijania ciasta z kremem warto rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Korzystam również z jednorazowych foremek aluminiowych - wygodnie się w nich ciasto przenosi. Wiórki czekoladowe świetnie wychodzą robione obieraczką do warzyw. Przy ubijaniu kremówki należy uważać, aby śmietanka była mocno schłodzona i nie ubijać jej zbyt długo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Nutella Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować