Rolada bezowa z bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier i ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodać ocet i mąkę kukurydzianą, wymieszać mikserem.
Pianę rozsmarować równomiernie na dużej blaszce pasującej wymiarami do piekarnika, wyłożonej matą do pieczenia lub papierem do pieczenia.
Piec ok.30 minut w temp. 160 st.C.
Wyjąćz piekanika, pozwolić, aby wystygła. Nie trzeba jej zwijać tak, jak rolady biszkoptowej.
2.Wypestkowane wiśnie wkładamy do rondelka, zalewamy ok 0,5 szklanki wody, zasypujemy cukrem i gotujemy.
Sprawdzamy, czy jest wystarczająco słodkie, zależy to od tego, jak kwaśne były wiśnie. Pamiętajmy, ze beza będzie bardzo słodka, więc wiśnie mają tę słodycz zrównoważyć.
Po około 5 minutach, mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do gotujących się wiśni. Powinniśmy otrzymać gęstą frużelinę. Oczywiście można kupić gotową frużelinę wiśniową.
3.Śmietanę kremówkę ubiajmy na sztywno.
4.Na bezie rozsmarowujemy frużelinę wiśniową, na niej rozkłądamy równomiernie ubitą śmietanę, zostawiając na końcu ok. 2 cm wolnego brzegu.
Zwijamy pomagając sobie matą lub papierem, na którym piekła się beza.
Komentarze