Rogaliki z marmoladą różaną

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Przepis na te rogaliki dostałam od mojej sąsiadki Dorotki, ona od swojej cioci ... w ten sposób królują na naszych stołach od kilku pokoleń

  • 60 min

Składniki:

  • Na około 70 sztuk:
    1/2 kg mąki pszennej
    margaryna do pieczenia
    1/4 kostki świeżych drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana 18%
    3 żółtka
    szczypta soli

    oraz ulubiona marmolada (np. różana), jajko i cukier (do posmarowania i posypania na wierzchu)
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżeczkach cukru. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
    Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło (obrysowując nożem talerz), a następnie koło dzielimy na 8 części w kształcie trójkątów (jak kawałki pizzy). Na każdym kawałku kładziemy łyżeczkę marmolady.
  • 3. Rogaliki formujemy zwijając od dłuższego boku i lekko zaginając do środka rożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • 4. Rogaliki pieczemy w 180 st.C przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować