Rogaliki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kilkuskładnikowa, ekspresowa słodkość, idealna do kawy. Warto od razu podwoić składniki i zrobić większą porcję.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do wałkowania
    100 g zimnego masła
    125 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
    ulubiony słodki dżem

Rogaliki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, pokrojone na kawałki masło, jogurt i opcjonalnie cukier puder zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Zawijamy w woreczek i umieszczamy w zamrażarce na 5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto dzielimy na dwie kulki. Każdą z nich cienko wałkujemy na blacie posypanym mąką. Radełkiem lub nożykiem tniemy na trójkąty jak pizzę. Na podstawie układamy dżem i zwijamy, tak aby jak najmniej nadzienia mogło wpłynąć podczas pieczenia (jeżeli za dużo go wypłynie będzie się paliło i zrobi się gorzkie). Pieczemy przez 15-20 minut do zarumienienia. Studzimy na kartce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy