Rogaliki półfrancuskie z kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne na szybką przekąskę, ciasto półfrancuskie w połączeniu z czekoladą to idealny duet na każdy dzień roku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 miękka margaryna
    5 dag drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki śmietany
    2 jajka
    1 płaska łyżeczka cukru
    szczypta soli

    Do posmarowania dowolny krem czekoladowy (typu Nutella)

Rogaliki półfrancuskie z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże należy wymieszać z cukrem i śmietaną, następnie do mąki dodajemy margarynę, jajka, proszek do pieczenia i wymieszane drożdże. Z całości zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
  • 2. Po godzinie wyciągamy ciasto, dzielimy je na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie plastry (ok 1 cm).
    Następnie smarujemy rozwałkowane ciasto kremem czekoladowym i wycinamy trójkąty.
    Rogaliki zawijamy od szerszego końca ku krótszemu.
  • 3. Rogaliki pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni C przez 25 minut (do zarumienienia).
    Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Porady

Krem do smarowania rogalików musi być przechowywany w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku mogą być trudności w rozsmarowaniu go na cieście.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy