Rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
2.Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką na około 40 minut.
3.Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
4.Uformować rogaliki. W tym celu rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 25 cm. Pokroić na trójkąty i zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka.
5.Rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
6.Posmarować śmietaną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.
Komentarze