Rogaliki maślane

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Te rogaliki uwielbia moja roczna córeczka. Są znakomite! Można smarować masłem, konfiturą lub twarożkiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na cisto:
    500g mąki pszennej
    250ml mleka
    50g cukru
    25g świeżych drożdży
    75g miękkiego masła
    szczypta soli
    1 jajko
    3 łyżki cukru waniliowego
    dwie łyżki śmietany 18% do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  • 2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką na około 40 minut.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Uformować rogaliki. W tym celu rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 25 cm. Pokroić na trójkąty i zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka.
  • 5. Rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 6. Posmarować śmietaną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować