Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszne , kruche rogaliki z domowymi powidłami

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki :

    4 szklanki mąki,
    250g zimnego masła,
    50g świeżych drożdży,
    2 łyżki cukru, szczypta soli,
    2 jajka,
    150ml śmietany 18 %,
    domowe powidła- słoiczek ,
    cukier gruboziarnisty do posypania rogalików.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Rogaliki krucho drożdżowe z domowymi powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :


    Do miski wrzuć drożdże i wsyp cukier. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże staną się płynne. Dodaj śmietanę oraz jajka. Wsyp mąkę i dodaj pokrojoną margarynę. Wyrób w dłoniach ciasto. Ciasto podziel na 8 części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Nożem podziel na części. Każdy trójkąt posmaruj powidłami i zwiń rogalika. Ułóż na blaszce. Rogaliki poryp cukrem. Piecz w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować