Rogaliki krucho-drożdżowe

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Super szybkie i smaczne rogaliki :)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki
    250g margaryny
    2 łyżki cukru
    5g drożdży
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 szkl. gęstej śmietany
    1 jajko
    konfitura z róży
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miseczki zasypujemy cukrem,mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne. Mąkę przesiewamy dodajemy margarynę, jajko, śmietanę, sól, płynne drożdże. Wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 lub 8 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy na 6 lub 8 trójkątów. Przy brzegu nakładamy konfiturę i zwijając brzegi formując kształt rogalika. Układamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia.

Porady

Ciasta nie musimy odstawiać do wyrośnięcia ponieważ urośnie podczas pieczenia. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować