Rogaliki krucho drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Małe, kruche na wierzchu, puszyste wewnątrz. W sam raz na jeden kęs

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko
    4 szklanki mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    50 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    Dodatkowo:
    marmolada do nadziewania
    1 jajko
    cukier puder do oprószenia (wg uznania)

Rogaliki krucho drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki krucho drożdżowe 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne.
  • Rogaliki krucho drodżowe 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.
  • Rogaliki krucho drożdżowe 3. Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia.

    Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy