Rogaliki górskie

0 (0 ocen)

Przepis na rogaliki przywieziony z naszych polskich gór. Łatwe do zrobienia, a z niewielu składników wychodzi ich naprawdę duża ilość.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3 margaryny Kasia
    3 dag drożdży
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 łyżeczka cukru

    Dodatkowo:

    cukier puder
    cukier waniliowy

Rogaliki górskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę i dobrze posiekać z margarynami.
    Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach śmietany wymieszanej z 1 łyżeczką cukru. Odczekać ok 10-15 minut i zaczyn dodać do mąki z margaryną. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, a następnie odrywając po trochu ciasta, robi wałeczek i nadawać kształt rogalika.

    Piec w temp. 180 stopni na rumiano.
    Po upieczeniu rogaliki obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

Śmietana 18% nie może być prosto z lodówki. Powinna mieć temperaturę pokojową. Formowane rogaliki powinny być małe ( max. 2,5-3 cm), ponieważ ciasto w pieczeniu rośnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy