Niewątpliwą zaletą tych rogalików jest brak oczekiwania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Przygotowuje się je szybko i są pyszne! Niezwykle delikatne w smaku.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i cukier podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać drożdże i mleko. Na koniec wsypać cukier waniliowy, sól i olej – wszystko dobrze wymieszać.
2.Z kawałków ciasta wałkować okrągłe placki. Nożem podzielić je na osiem części, nakładać marmoladę i formować rogaliki. Układać w odstępach na blachę i piec ok. 20 min w 200’C. Rogaliki rosną w trakcie pieczenia. Gdy wystygną, można polukrować.
3.Rada: do nadzienia można użyć również białego sera lub masy makowej.
Komentarze