Rogaliki drożdżowe z marmoladą

4.97 (197 ocen)

  • 50 min

Niewątpliwą zaletą tych rogalików jest brak oczekiwania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Przygotowuje się je szybko i są pyszne! Niezwykle delikatne w smaku.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg mąki, 2 jajka, 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, szczypta soli, marmolada
Wystaw ocenę:

4.97 (197 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Marmolady

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i cukier podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać drożdże i mleko. Na koniec wsypać cukier waniliowy, sól i olej – wszystko dobrze wymieszać.
  • 2. Z kawałków ciasta wałkować okrągłe placki. Nożem podzielić je na osiem części, nakładać marmoladę i formować rogaliki. Układać w odstępach na blachę i piec ok. 20 min w 200’C. Rogaliki rosną w trakcie pieczenia. Gdy wystygną, można polukrować.
  • 3. Rada: do nadzienia można użyć również białego sera lub masy makowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować