Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
2 W międzyczasie topimy i studzimy masło i podgrzewamy mleko.
3. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy pozostały cukier puder i ubijamy wszystko na puszystą masę. Dodajemy zaczyn, sól i ciepłe mleko, na końcu dodajemy przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło i zagniatamy ręcznie ciasto (ja zagniatałam 8 minut). Ciasto zostawiłam w misie, nakryłam ściereczką i odłożyłam na około 40 minut (w oryginalnym przepisie jest 1 godzina, ale moje ciasto uciekało już z miski).
4. Stolnicę podsypujemy mąkę, ciasto dzielimy dobie na części, można na 3 jeśli chcemy większe rogaliki lub więcej jeśli wolimy mniejsze. Ciasto musimy rozwałkować dość cienko, bo podczas pieczenia rosną jak szalone. Dzielimy je na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy dżem lub marmoladę i zawijamy rogalka.
5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętajmy o odstępach, bo tak jak pisałam rogaliki rosną jak szalone :-)
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15 minut (funkcja piekarnika góra - dół). Powinny ładnie się zarumienić. Po wyjęciu studzimy na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego :-)))
Komentarze