Rogaliki drożdżowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto na rogaliki jest bardzo delikatne, puszyste i lekko kruche. Doskonale smakują z nadzieniem budyniowym jak i czekoladowym. Wprost idealne na śniadanie dla dzieci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    5 jaj
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    1,5 kostki margaryny
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogaliki drożdżowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Mąkę przesiać przez sitko do miski.
    2. Zrobić rozczyn z drożdży (do 1/4 szklanki ciepłego mleka dodać kostkę drożdży 1 łyżeczkę cukru i mąki) rozprowadzić i odstawić do wyrośnięcia.
    3. Jajka ubić z cukrem, jedno zostawić do posmarowania rogalików.
    4. Smalec i margarynę rozpuścić, mleko podgrzać.
    5. Wszystkie składniki stopniowo łączyć z mąką, na końcu dodać wyrośnięte drożdże.
    6. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia
    7. Kiedy ciasto wyrośnie podzielić na 4 części rozwałkować koło na grubości ok 0,5 cm i ciąć trójkąty. Na każdy kawałeczek układać po łyżeczce nitelli. Zawijać, na koniec posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok 20 min w temp. 180'.

Porady

Rogaliki równie dobrze można nadziewać budyniem oraz sezonowymi owocami. Gdy ostygną można polać czekoladą lub obsypać cukrem pudrem w zależności od nadzienia by nie były zbyt słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Margaryna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować