Rogaliki drożdżowe

4.49 (143 ocen)

  • 60 min

smaczne rogaliki w wielu wersjach

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 szklanka oleju
    10 dag drożdży lub 2 paczki suszonych
    3 żółtka
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    6,5 dag margaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki Dżemy

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe do pieczenia 1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy lekko podgrzany olej, pokruszone drożdże ( jeśli drożdże są suszone mieszamy je z mąką). Następnie wlewamy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz roztopioną margarynę. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
  • smacznego :) 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, odrywamy kawałek, rozwałkowujemy tworząc koło i kroimy na 8 części. Powstałe trójkąty dowolnie nadziewamy (dżem, nutella, jabłka pokrojone w kostkę i posypane cukrem i cynamonem, gęsto ugotowany budyń) i zwijamy tak by powstały rogaliki. Odstawiamy na kilka minut by podrosły, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15-20 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować