Rogaliki Drożdżowe

5 (196 ocen)

  • 60 min

Przepis na rogaliki dostałam od znajomej,ale to ja go rozsławiłam w naszej wsi.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl.mleka,kostka drożdży,2 jaja,1 szkl,cukru,cukier wanilinowy,szczypta soli,1/2 szkl.oleju,1 kg mąki pszennej,cytryna,cukier puder,posypka do ozdoby,marmolada
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzej,dodaj pokruszone drożdże i cukier,dokładnie wymieszaj.Wlej olej,wsyp cukier wanilinowy,dodaj zółtka i mąkę,Wyrób ciasto,nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • rogaliki 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość,wykładaj porcjami na stolnicę.Rozwałkuj na okrągłe placki i każdy potnij na 8 trójkątów.Na końcu każdego trójkąta ułóż porcję marmolady i zawiń w rogalik.Gotowe rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach,bo jeszcze urosną w czasie pieczenia.
  • rogaliki 3. Posmaruj rogaliki roztrzepanym białkiem jaj i włóż do nagrzanego do 180st.piekarnika.Piecz ok 25 minut.
  • rogaliki 4. Po upieczeniu ostudź i posmaruj lukrem:sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru.Posyp dekoracyjną posypką.

Porady

Zamiast marmolady można użyć kremu czekoladowego typu nutella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować