Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Deser do kawy

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
    250 g płatków owsianych
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru (u mnie erytrytol)
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży + 1/4 szkl mleka + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki
    dodatkowo:
    marmolada, u mnie domowy dżem z cukinii
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera wsypać mąkę, zmielone płatki owsiane, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i zaczyn. Całość zmiksować. Ciasto jest dosyć luźne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Ciasto podzielić na pół. Zagnieść, uformować kulę, rozwałkować i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy nakładać marmoladę i zwijać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować rogaliki. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Porady

Jeden rogalik to 108 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować