Rogaliki drożdżowe

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Puszyste i delikatne rogaliki w kilka minut

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    250ml kwaśnej śmietany
    2jajka
    100g cukru
    80g masła (roztopionego)
    powidła
    100g drożdży
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, jajka, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na placek, pociąć na trójkąty. Na każdy trójkąt położyć powidła. Zawinąć w rogalik. Posmarować jajkiem i piec w temp. 180stopni ok 25 min do zarumienienia się rogalików.

Porady

Śmietanę wyjąć z lodówki 15-20 min przed dodaniem do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować