Rogaliki drożdżowe

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Wyśmienite rogaliki dla każdego lubiącego ciasto drożdżowe.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,2 kg mąki
    10 dkg drożdży
    1 szkl. cukru
    6 żółtek
    20 dkg margaryny
    3 szkl. mleka
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić drożdże z cukrem i trochę ciepłego mleka, dodać troszkę mąki - zarobić zaczyn.
  • 2. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać do mąki, rozpuścić margarynę i letnią dodać do mąki z reszta ciepłego mleka. Zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, rozwałkować i pokroić w trójkąty.
  • 3. Nałożyć marmoladę i zwinąć w kształt rogala. Po uformowaniu położyć na blachę, aby trochę wyrosły, posmarować białkiem i upiec w temp. ok. 180C na złoty kolor.

Porady

Polecam mieszać marmoladę z różą cukrową dla lepszego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować