Rogaliki

5 (153 ocen)

  • 50 min

Świeże, mięciutkie rogaliki wypełnione marmoladą i przyozdobione niteczkami lukru. Rozkosz dla podniebienia!

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    kostka margaryny
    4 jaja
    10 dag drożdży
    330g kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru
    marmolada
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, dodając do niej drożdże, jajka, miękką margarynę i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wyciąć z niego jednakowej wielkości trójkąty.
  • 3. Na każdym umieścić po łyżeczce marmolady i dokładnie zwinąć, nadając mu kształt rogalika. Ułożyć w odstępach na blasze. Piec 15-20 minut w 180°C. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować