Rogalik z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podgrzanego mleka odlewany 1 szklankę na rozczyn do którego dodajemy pokruszone drożdże,1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wyspać mąkę ,cukier ,wbić jajka i żółtka,1 szklanka mleka oraz dodać rozpuszczona margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto na gładka masę i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinkę (wszystko zależy od temperatury jaką mamy w domu)
W tym czasie przygotować ser do rogalików:jajko utrzeć z cukrem dodać margarynę, ser, aromat i budyń. Całość dobrze wymieszać.
Kiedy ciasto już nam wyrośnie odrywamy kawałek ciast i rozwałkowujemy po czym kroimy w trójkąty na każdy trójkąt nakładamy masę serową i zwijamy rogalika.
Gotowe rogaliki kładziemy na wysmarowanej blaszce i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia w tym czasie robimy kolejne porcje rogalików. Jak już rogaliki nam troszkę podrosną to wstawiamy do piekarnika na 150-160 C i pieczemy na rumiany kolor ja tak piekę około 15-20 minut każdą porcję.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe rogalik smaruje lukrem który wykonuję tak mniej więcej 2 szklanka cukru pudru z 1-2 łyżki surowego mleka dobrze ucieramy. Jeśli lukier jest jeszcze za gęsty dodać można jeszcze trochę mleka i odwrotnie gdy za bardzo lejący to dodajemy cukier puder.
Życzę Wszystkim udanego i smacznego wypieku.
Porady
Z tej porcji wychodzi dużo rogalików dlatego można śmiało robić z połowy porcji jak ma się małą rodzinkę.
Komentarze