Rogalik z serem

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione rogaliki mojej rodzinki przepis dostałam od babci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg. mąki
    ½ szklanka cukru
    2 całe jajka
    4 żółtka
    100 gram. drożdży
    ½ kostki margaryny(rozpuścić)
    2 szklanka. mleka

    Nadzienie serowe:
    400 gram. sera białego(twaróg)
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki budyniu śmietankowego(suchy)
    2 łyżki margaryny(roztopić i ostudzić)
    1 jajko
    Do smaku kilka kropel aromatu śmietankowego

    Lukier:
    2 szklanki cukru pudru
    1-2 łyżki surowego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogalik z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podgrzanego mleka odlewany 1 szklankę na rozczyn do którego dodajemy pokruszone drożdże,1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wyspać mąkę ,cukier ,wbić jajka i żółtka,1 szklanka mleka oraz dodać rozpuszczona margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto na gładka masę i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinkę (wszystko zależy od temperatury jaką mamy w domu)
    W tym czasie przygotować ser do rogalików:jajko utrzeć z cukrem dodać margarynę, ser, aromat i budyń. Całość dobrze wymieszać.

    Kiedy ciasto już nam wyrośnie odrywamy kawałek ciast i rozwałkowujemy po czym kroimy w trójkąty na każdy trójkąt nakładamy masę serową i zwijamy rogalika.
    Gotowe rogaliki kładziemy na wysmarowanej blaszce i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia w tym czasie robimy kolejne porcje rogalików. Jak już rogaliki nam troszkę podrosną to wstawiamy do piekarnika na 150-160 C i pieczemy na rumiany kolor ja tak piekę około 15-20 minut każdą porcję.


    Po upieczeniu jeszcze ciepłe rogalik smaruje lukrem który wykonuję tak mniej więcej 2 szklanka cukru pudru z 1-2 łyżki surowego mleka dobrze ucieramy. Jeśli lukier jest jeszcze za gęsty dodać można jeszcze trochę mleka i odwrotnie gdy za bardzo lejący to dodajemy cukier puder.

    Życzę Wszystkim udanego i smacznego wypieku.

Porady

Z tej porcji wychodzi dużo rogalików dlatego można śmiało robić z połowy porcji jak ma się małą rodzinkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować