Rogale maślane z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze swoje pieczywo, tak już mam jak się uprę to piekę codziennie, aż do znudzenia. Tym razem rogale maślane z makiem idealne na śniadanie czy kolacje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki do rogali:
    7 -8 g suszonych drożdży lub (25 g świeżych drożdży)
    1 szklanka mleka
    125 g masła
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajko
    500 g mąki pszennej
    Dodatkowo:
    jajko rozbełtane do posmarowania rogali
    mak do posypania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogale maślane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe. Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Podajemy mąkę 3 łyżki (z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia.

    Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę. Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajo i roztrzepujemy, wlewamy do rozpuszczonej margaryny. Dodajemy sól i mieszamy. Wlewamy rozczyn i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy robotem (hak) i miksujemy do momentu połączenia w jedna całość. Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką (jak świeże drożdże to na godzinę).
  • 2. Wykonanie rogali:
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na stolnicy silikonowej (mniej mąki trzeba wtedy podsypywać).
    Mamy "koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy. Rogale kładziemy na papier do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    Po 30 minutach smarujemy rogale rozbełtanym jajem i posypujemy makiem. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach (duże rogale potrzebują trochę więcej czasu). Wychodzi nam 8 szt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

To może cię zainteresować