Rogale a la świętomarcińskie

4.51 (167 ocen)

Przepyszne rogale drożdżowe z nadzieniem orzechowo-migdałowym. Prawie jak rogale świętomarcińskie - tyle, że bez maku. Nie można im się oprzeć.

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    - 1 kg mąki pszennej
    - 6 jajek
    - 1/2 kostki masła
    - 2 łyżki cukru kryształu
    - 1 szkl. mleka
    - 50 g drożdży

    MASA:

    - 20 dag orzechów włoskich
    - 10 dag migdałów
    - kilka kropel aromatu migdałowego
    - 1,5 szkl. cukru pudru
    - ok. 200 ml śmietanki 30 %
    - 2 łyżki mleka w proszku (niekoniecznie)

    LUKIER:

    - sok z 1/4 cytryny
    - 1 łyżeczka wrzątku
    - 3/4 szkl. cukru pudru

    - kilka orzechów włoskich (drobno posiekanych) do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Rogale a la świętomarcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
    Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać trochę mąki - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. CIASTO:
    mąkę przesypać do dużej miski, dodać jajka utarte z cukrem oraz wyrośnięty zaczyn. Dodawać powoli letnie mleko i wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania ciasta dodawać po trochu rozpuszczonego masła. Ciasto wyrabia do chwili, aż połączą się ze sobą wszystkie składniki, a ciasto będzie elastyczne, gładkie i zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. MASA:
    orzechy i migdały zemleć w maszynce. Wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Wymieszać łyżką. Niewielkimi porcjami dodawać powoli śmietankę 30%. Dodać jej tyle, żeby masa była gęsta. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Ponownie wymieszać.
  • 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oddzielać sobie po kawałku ciasta i rozwałkować na placuszek. Krajać na trójkąty równej wielkości. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę masy migdałowo-orzechowej i zwinąć ku wierzchołkowi. Nadać kształt rogalika i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.

    Piec w temp. 200 stopni na złoty kolor.
  • 5. LUKIER: cukier przesypać do małej miseczki, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę wrzątku. Dobrze wymieszać. Jeśli lukier jest rzadki, należy dosypać cukru pudru i ponownie dokładnie wymieszać.
    Polewać lukrem wystudzone rogaliki i posypywać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

Porady

Jeśli nie mamy maszynki do zmielenia orzechów (lub nie mamy mielonych orzechów) można je zetrzeć na tarce o małych oczkach. Trochę dłużej to potrwa niż mielenie w maszynce, ale ten sposób też jest dobry. Orzechy dobrze się ścierają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Migdały Nadzienie Orzechy Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować