Risotto ze szparagami i pieczarkami

4.49 (190 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Risotto ze szparagami - wiosenna wersja klasycznego, włoskiego dania z ryżem.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio do risotto
    100 ml białego wytrawnego wina
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    8-10 pieczarek
    3-4 szklanki bulionu warzywnego
    8 zielonych szparagów
    2 łyżki masła
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szparagami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi ugotować na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 4-5 minuty). Wyciągając je z garnka od razu włożyć do miski z zimną, lodowatą wodą na kilka sekund (dzięki temu zachowają kolor). Przełożyć na durszlak lub sito, po czym pokroić na ok. 2 cm kawałki.
  • 2. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone pieczarki. Jak z pieczarek odparuje woda, dodać na patelnię suchy ryż, smażyć ok. 1 minuty po czym podlać winem i smażyć ok. 2-3 minuty. Następnie wszystko podlać 1 szklanką bulionu i gotować często mieszając. Dolewać stopniowo, np. po pół szklanki bulionu na patelnię, za każdym razem, gdy ryż "wciągnie" poprzednią porcję. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Jeśli zrobi się miękki przed dodaniem pełnych 3 szklanek bulionu, nie dolewać więcej, jeśli po dodaniu 3 szklanek jeszcze jest twardy, to należy wtedy dodać jeszcze odpowiednio więcej bulionu. Na końcu do risotto dodać ugotowane wcześniej szparagi, masło i parmezan. Risotto ze szparagami przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i poczekać chwilkę, aż masło i ser się rozpuszczą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Pieczarki Ryż Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować