Risotto z zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

Moje pierwsze risotto. Wyszło bardzo smaczne, pełne aromatów.

Składniki:

  • - 200 g ryżu arborio
    - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
    - szklanka mrożonego lub świeżego groszku
    - sól, pieprz
    - średnia cebula
    - 2 łyżki oliwy
    - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego
    - 50 ml wina białego
    - 4 łyżki pesto bazyliowego lub z pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Risotto

Risotto z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ryż i smażyć go z cebulką przez 1 minutę. Jeśli używacie wina, należy wlać je na patelnię z ryżem, wymieszać i odczekać aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu i podgrzewamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy bulion odparuje, dodajemy kolejną część aż do wykończenia go. Gdy ryż wchłonie połowę ostatniej części bulionu, dodać zielony groszek i dokładnie wymieszać. Gotować przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy ryż zmięknie i odparuje większość płynu, ściągnąć patelnię z ognia i wymieszać risotto z pesto. Porcje nałożyć na talerze i posypać tartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować