Risotto z suszonymi grzybami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.
2.Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem soli, pieprzu i cukru.
3.Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy ryż.
4.Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż ryż stanie się lekko przezroczysty.
5.Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia) bulionem grzybowym do wysokości ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz wywaru również wino. Zabieg powtarzamy, aż ryż będzie odpowiadał nam twardością. Gdy ostatnia porcja użytego wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy masło i mieszamy.
6.Następnie dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze