Risotto z suszonymi grzybami i białym winem

4.49 (176 ocen)

  • 3 godz.

Kremowe i delikatne, spróbuj koniecznie !

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    - 300g ryżu arborio
    - 3 duże cebule
    - 50g suszonych borowików
    - 20g suszonych podgrzybków
    - 1,5l wywaru grzybowego (zrobiłam z kostki)
    - 50g masła
    - 2 łyżki śmietany 18 %
    - 50ml białego wina półwytrawnego
    - natka świeżej pietruszki
    - sól, pieprz, cukier, tymianek
    - oliwa/olej do podsmażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z suszonymi grzybami i białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku.
  • 2. Cebule kroimy w drobne piórka i szklimy na oliwie/oleju z dodatkiem soli, pieprzu i cukru.
  • 3. Następnie dodajemy drobno pokrojone grzyby, smażymy całość ok 5 minut i po tym czasie wsypujemy na patelnię surowy ryż.
  • 4. Wszystko smażymy często mieszając do chwili, aż ryż stanie się lekko przezroczysty.
  • 5. Gdy osiągniemy ten efekt całość zalewamy gorącym (by nie obniżyć temperatury i nie przerwać wrzenia) bulionem grzybowym do wysokości ryżu, co jakiś czas mieszając doprowadzamy do odparowania wywaru i czynność powtarzamy, dodając oprócz wywaru również wino. Zabieg powtarzamy, aż ryż będzie odpowiadał nam twardością. Gdy ostatnia porcja użytego wywaru odparuje, zmniejszamy płomień, dodajemy masło i mieszamy.
  • 6. Następnie dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek (ilość zależy tylko od Was :)), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować