Risotto z serem pleśniowym, cukinią i kiełkami pora

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Uwielbiam risotto. Po dodaniu sera pleśniowego i cukinii jest sycącym daniem, wystarczy do tego tylko surówka, np. mix sałat z sosem vinegret.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cebula
    35 g oleju
    130 g ryżu arborio
    pół cukinii pokrojonej w kostkę
    100 g sera z niebieską pleśnią (np. Lazur)
    kiełki pora
    400 g bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z serem pleśniowym, cukinią i kiełkami pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Risotto przygotowuję wg przepisu z książki do Thermomixa - Radość gotowania. Dla osób, które będą przyrządzały risotto na patelni, wskazówki poniżej:

    Zeszklić drobno posiekaną cebulę na oleju, ok. 3 minuty. Dodajemy ryż i dusimy kolejne 3 minuty - cały czas mieszając. Podlewamy gorącym bulionem i gotujemy, cały czas mieszając. Po 12 minutach do ryżu dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę (ja obrałam ją także ze skórki). Gotujemy 10 minut, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszając gotujemy jeszcze z 2 minuty, aż ser się roztopi. Podajemy z kiełkami pora i surówką np. z sałaty lodowej z sosem vinegret.

Porady

Po inne moje przepisy zapraszam na bloga http://poradnikmagdy.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować