Risotto nie z ryżu... Kaszotto? Pęczakotto? Nie ważne jak się nazywa- ważne że jest pyszne.
50 min
Składniki:
1,5 szkl. pęczaku
1 cebulka
leśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )
15 dag sera żółtego, np Gouda
1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )
woda
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.
Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni.
2.
Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut.
Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie.
Wlej wino - gotuj.
Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarze