Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi

4.5 (140 ocen)

  • 50 min

Risotto nie z ryżu... Kaszotto? Pęczakotto? Nie ważne jak się nazywa- ważne że jest pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. pęczaku
    1 cebulka
    leśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )
    15 dag sera żółtego, np Gouda
    1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )
    woda
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.
    Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.
    Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni.
  • 2.
    Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut.
    Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie.
    Wlej wino - gotuj.
    Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować