RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe risotto.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto
    300 g dyni
    ok. 2 l bulionu warzywnego
    1 mała cebulka
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    50 ml słodkiej śmietany
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżki masła
    świeża szałwia (ewentualnie suszona)
    sól
    piprz 
    gałka muszkatołowa
    natka pietruszki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z dynią (risotto alla zucca) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • image-1ihhlp3 2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno cebulkę, 2 listki szałwi drobno pokrojona dynię i trochę soli. Duś pod przykryciem przez ok.5 min.Dodaj ryż podsmaż przez chwilę z dynią.
  • image-1ss2l0m 3. Zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając. Na 2 min przed końcem gotowania dodaj śmietanę.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 4. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posyp odrobina natki z pietruszki.
    Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli chesz, żeby Twoje risotto było jeszcze bardziej aromatyczne i jeszcze bardziej dyniowe i pomarańczowe, najpierw podsmaż dynię (do miękkości), połowę zmiksuj, a połowę zostaw w całości. Na patelni gdzie była smażona dynia dodaj odrobinę oliwy, upraż ryż i postępuj zgodnie z przepisem. Pod koniec gotwania dodaj pure i kawałeczki dyni. W tej wersji można zrezygnować ze śmiatany, bo kremowej konsystencji nada zmiksowana dynia. W ten sposób można przygotować risotto jeśli masz zapasy pure w słoiku lub mrożone. Ja często tak robię. Polecam jest jeszcze szybciej. Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować